<<< terug naar pagina  : NIEUWTJES >>>

 

1e Workshop Para-agility op 21-04-07


Joep in actie op de katteloop
 

Op 21 april 2007 werd door mij de eerste bijeenkomst georganiseerd voor handlers met een handicap.
We waren te gast bij Hondensportvereniging Amersfoort.
Het is altijd moeilijk een datum te plannen waarop iedereen kan ...dus ook nu konden er verschillende niet. Indien mogelijk nam ieder zijn/haar  trainer mee
.

Het was de bedoeling met elkaar te bespreken/ overleggen hoe bepaalde problemen welk wij tegenkomen in het parcours te kunnen oplossen

Natuurlijk is dat voor elke handler met zijn/ haar handicap heel verschillend.
Een rolstoelgebruiker komt andere problemen tegen als iemand die nog wel kan lopen zoals nog tussen toestellen door kunnen lopen, waar een rolstoel niet meer tussendoor kan gaan.

De snelheid is eigenlijk voor iedereen wel het grootste obstakel. Het kunnen mee lopen met je hond om  deze steun te geven is iets wat de meeste erg missen.
Tevens gebruiken de meeste handlers hun hulphond. Deze hond hangt vaak enorm aan zijn baasje en de training om de hond van de handler af te laten werken vergt enorm veel tijd en geduld!

Ook trainers zitten vaak met de vraag hoe zij bepaalde dingen moeten aanleren.
Mijn advies is altijd probeer  zoveel mogelijk net als met een valide handler te trainen, ook deze heeft in het begin hulp nodig bij het aanleren van de toestellen.

Het aanleren van de paaltjes is soms beter door een trainer( of valide handler ) in eerste instantie aan te leren. De hond komt namelijk uit de palen steeds op de rolstoel inlopen...iets wat hij heeft geleerd niet te doen, daar hij zich bezeren kan!
Tevens vind ik 't erg belangrijk ook in het parkoers erop te letten dat je niet zo gaat staan dat de hond op je rolstoel inloopt....veiligheid voor de hond is voor mij het allerbelangrijkste!

Het parcours lopen zoals een valide handler is meestal niet mogelijk. Juist de rolstoelgebruikers moeten kiezen voor rechte lijnen, zonder franse of belgische wissels ( de klassieke is soms wel mogelijk). Wissels zijn vaak voor handlers met een loop- of gezichtsbeperking ook niet altijd mogelijk.

Door het bespreken van onze eigen ervaringen konden we hier en daar een handler of trainer toch weer 'n zetje in de goede richting geven.

Deze workshop zullen wij zeker eind dit jaar nogmaals herhalen....hopelijk zijn er dan weer nieuwe handlers met een beperking gestart met training agility!

Deelnemers waren:


Eddy Daisomont & Anka (BelgiŽ)

Corry van Valkenburg & Yordi

Jolanda Bikkel & Oscar

Marieke Dijkman & Isca en Phila


Patricia Fuchs & Kyona

Susan Rekveld & Quita en Joep

foto's gemaakt door Jolanda Bikkel ( www.papendijk.nl)

<<< terug naar pagina  : NIEUWTJES >>>